• Ακολουθήστε μας
Αληθεινή περιέργεια
Δημήτρης Αληθεινός: Αναδρομική έκθεση
Βασ. Γεωργίου Β’ 17, Αθήνα
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Αληθεινή περιέργεια

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Ο Δημήτρης Αληθεινός είναι ένας "περίεργος" άνθρωπος. Έχει περιέργεια για τη ζωή και όλα όσα αυτή έχει να μας δείξει. Και τα καλά και τα κακά. Και έχει δει και από τα δύο. Από την δεκαετία των '70, όταν σαν νέος επηρεασμένος από την αναταραχή και τη διαμάχη με τη χούντα δημιούργησε τα πρώτα του έργα, μέχρι και σήμερα στα 67 του, όπου συνεχίζει να δημιουργεί σύγχρονη και επίκαιρη τέχνη.
Στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, παρουσιάζεται έως τις 26 Μαΐου 2013, η πρώτη του αναδρομική έκθεση.
Τα έργα του χαρακτηρίζονται από την αέναη κίνηση της ζωής. Η ζωή είναι κρυμμένη ακόμα και εκεί που δεν φαίνεται, διατηρώντας τις μνήμες του παρελθόντος. Το έργο που μου αποτυπώνει καλύτερα αυτή την άποψη είναι η σταύρωση, όπου δύο σταγόνες αίμα πέφτουν στα πόδια. Όμως αυτές οι σταγόνες είναι δύο κόκκινα αυγά.
Ένα άλλο έργο που μου έκανε εντύπωση, είναι μία κουνιστή καρέκλα με ένα παλιό τηλέφωνο δίπλα. Η καρέκλα συνεχίζει να κουνιέται, σαν ο άνθρωπος που καθότανε μόλις να σηκώθηκε και να έφυγε, ενώ το τηλέφωνο συνεχίζει να καλεί και τον περιμένεις να γυρίσει για να το απαντήσει.
Είναι η πρώτη του αναδρομική έκθεση, αν και ο ίδιος απορρίπτει αυτό τον όρο, αφού θεωρεί ότι τα έργα του είναι διαφορετικές εκφράσεις σε μία πορεία που συνεχίζεται από παλιά. Στο ΕΜΣΤ παρουσιάζονται περισσότερα από 100 έργα που καλύπτουν τη δημιουργική του πορεία μέχρι σήμερα.
Επιπλέον, υπάρχει αρχειακό υλικό από τις επαφές του με πολιτισμούς του κόσμου που γνώρισε στα διάφορα ταξίδια του, καθώς και η σειρά των βιβλίων που δημιούργησε για αυτά.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, παρουσιάζονται με τη συμμετοχή εθελοντών, τρεις ιστορικές δράσεις.
Σας προτείνουμε να πάτε ένα απόγευμα Πέμπτης που η είσοδος είναι δωρεάν για όλους. Ακόμα και εάν δεν παρακολουθείτε σύγχρονη τέχνη, αυτή η έκθεση σίγουρα θα σας αρέσει.

Δημήτρης Αληθεινός: Αναδρομική έκθεση

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)
Κτίριο Ωδείου Αθηνών: Βασ. Γεωργίου Β’ 17 -19 & Ρηγίλλης, Αθήνα
Τηλ. 2109242111
http://www.emst.gr
Τρίτη - Κυριακή: 11.00 – 19.00
Πέμπτη: 11.00 – 22.00
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 3 €, Μειωμένο: 1,5 €
Ελεύθερη είσοδος για παιδιά κάτω των 12 ετών, ενήλικες άνω των 65 ετών και άτομα με ειδικές ανάγκες
Δωρεάν είσοδος κάθε Πέμπτη από τις 17.00 – 22.00 για όλους

Αφορά επίσης: 
Μοιράσου το: 

Αγαπημένες Προτάσεις

Για τυχόν αλλαγές σε ημέρες και ωρες λειτουργίας των χώρων εστίασης και θεαμάτων, ακυρώσεις εκδηλώσεων, αλλα και λήξη προσφορών που ισχύουν, το Red Umbrella δεν φέρει ευθύνη. Επικοινωνείτε πάντα για επιβεβαίωση από τους υπευθύνους στα διαθέσιμα τηλέφωνα επικοινωνίας.