• Ακολουθήστε μας
Καίγεται το Παρίσι;
Η Νύχτα Πριν Πέσει το Παρίσι

Καίγεται το Παρίσι;

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Όταν το σινεμά καταπιάνεται με πτυχές της παγκόσμιας ιστορίας, πολλές εκ των οποίων είναι σχετικά άγνωστες για τους πολλούς, σπάνια χάνω την ευκαιρία να τις παρακολουθήσω.

Αν και η κινηματογραφική μυθοπλασία έχει δικαίως κατηγορηθεί για ανελέητη παραποίηση της ιστορίας την θεωρώ μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για περαιτέρω αναζήτηση, μετά τους τίτλους τέλους, γύρω από τα γεγονότα.

Είναι 24 Αυγούστου 1944 και οι Παριζιάνοι κοιμούνται, έχοντας βάσιμες ελπίδες πως το ξημέρωμα ένα νέο ξεκίνημα έρχεται γυρίζοντας οριστικά σελίδα μετά τη μαύρη περίοδο του Β' Παγκοσμίου πολέμου.

Τις ίδιες ώρες ο Γερμανός στρατιωτικός διοικητής του Παρισιού  Ντίτριχ Φον Τσόλτιτζ, ετοιμάζεται ν' ανατινάξει το Παρίσι ύστερα από εντολή του Αδόλφου Χίτλερ. Μέχρι που εμφανίζεται ο Σουηδός πρόξενος Νόρντλινγκ...

Ένας παράδοξος μαραθώνιος διαβουλεύσεων ανάμεσα στον έμπειρο διπλωμάτη και τον σκληροτράχηλο στρατιωτικό ξεκινά και συνεχίζεται ως την αυγή. Μια ιστορία της σύντομης συνάντησης δύο αντρών, που αποτέλεσμα της είναι η ύπαρξη του Παρισιού όπως αυτό υφίσταται ως σήμερα!

Και ένα ερώτημα. Είναι τελικά η Γερμανία ένας γίγαντας με πήλινα πόδια και μυαλό μικρού παιδιού; Η διαπίστωση και διατύπωση δεν είναι δική μας αλλά ενός Έλληνα πληθωρικού και αμφιλεγόμενου πολιτικού...

Η Νύχτα Πριν Πέσει το Παρίσι

Diplomatie

Δραματική 2014
Διάρκεια: 84'
Γαλλογερμανική παραγωγή
Σκηνοθεσία Φόλκερ Σλέντορφ
Παίζουν: Αντρέ Ντισολιέ, Νιλς Αρεστρουπ, Μπούργκαρτ Κλάουσνερ

Μοιράσου το: 

Αγαπημένες Προτάσεις

Για τυχόν αλλαγές σε ημέρες και ωρες λειτουργίας των χώρων εστίασης και θεαμάτων, ακυρώσεις εκδηλώσεων, αλλα και λήξη προσφορών που ισχύουν, το Red Umbrella δεν φέρει ευθύνη. Επικοινωνείτε πάντα για επιβεβαίωση από τους υπευθύνους στα διαθέσιμα τηλέφωνα επικοινωνίας.